Ont i insidan av knät - Knäskydd
08-890 56454 admin@knskydd.org

Ont i insidan av knät

Har du ont i insidan av knät? En knäled är ofta drabbad av skador om man jämför med resten av sina kroppsdelar. Benstrukturen på en knäled består av femur, tibia och fibula. Alltså lårben, skenben och vadben. Dessa tre ben möts mitt i leden. Runt knäleden sedan sitter en struktur bestående av ledband, ligament och muskler. De är till för att dämpa stötar som kan uppstå på menisk och ledbrosk i knäleden.

Ont i insidan av knät och knäleden kan ha att göra med att det blivit en påverkan på knäledens stadgande eller stötdämpande sammansättningar på insidan av knäleden.

Ont i insidan av knät kan även bero på en överbelastningsskada som du känner av genom att det först gör bara lite ont för att sedan öka och bli till en kraftig smärta.

Vanliga orsaker till smärta i insidan av knät

Det finns en mängd olika orsaker till ont i insidan av knät. Det kan vara en inre meniskskada som kommit från att det blivit sprickor i den inre menisken eller att delar av menisken har lossnat. Det kan läka av sig självt, men är det ett alvarligare fel, så är det behandling och eventuellt en operation som krävs.

Inre ledbandsskada kan även det ge smärta på knäets insida. Ofta har man då skadat sig under en aktivitet av något slag. Det kan vara idrottande eller annan fysisk aktivitet. Ledbandet kan gå av helt eller till vissa delar om man haft en extrem belastning men även om man utfört en högintensiv aktivitet eller fått våld mot knäet.

Andra orsaker till att det kan göra ont på insidan av ditt knä är att du gått en slemsäcksinflammation på knäledens insida. Det finns nämligen flera slemsäckar som sitter runt din knäled och de är till för att de ska vara tryckavlastande samt att det ska vara en lägre friktion för ligament och senor. Får du en inflammation i slemsäcken så gör det ont när du belastar knäet.

Medial artros är även det orsak till ont i knät insida. Då har det blivit som en förslitningsskada i knäleden och det sker långsamt. Det drabbar ofta äldre personer just på grund av att de blivit äldre.